İçindekiler
- Balık Yağı Ne İşe Yarar?
- Balık Yağı Nasıl Kullanılır?
- Balık Yağı Ne Zaman İçilir?
- Omega-3 İçeren Besinler Hangileridir?
Vücut içinde üretilemeyen, dışarıdan alınması gereken ve vücuda birçok faydası olan omega-3, çoklu doymamış yağ asitlerindendir. Omega-3 grubuna ait olan farklı yağ asitleri bulunur.
EPA(Eikosapentaenoik Asit), DHA(Dokosahekzaenoik Asit) ve ALA(Alfa-Linolenik Asit) en bilinen ve en önemli yağ asidi çeşitleridir. Balık yağı EPA ve DHA bakımından zenginken, yüksek yağ içeren bitkiler ise ALA içerir.
Farklı çeşitleri olsa da omega-3 denilince ilk akla gelen genellikle balık yağıdır. Bunun nedeni ALA tek başına vücutta pek aktif olmadığından, balık yağı olarak da bilinen EPA ve DHA alımının çok daha önemli olmasıdır.
Balık Yağı Ne İşe Yarar?
Balık yağı, insan vücuduna bebeklikten başlayıp tüm yaşam boyunca birçok fayda sağlar. Kalp-damar sağlığı bakımından ve beynin %60’a yakını yağlardan oluştuğu için özellikle beyin fonksiyonları için çok önemlidir.
Balık yağının ne işe yaradığı ve faydaları maddeler halinde şöyle sıralanır;
- Kalp sağlığını korumak,
- Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlamak,
- Bunama, unutkanlık ve bazı zihinsel bozuklukların oluşmasını engellemek,
- Kolesterolü ve Trigliseritleri dengeleyip, kalp krizi riskini azaltmak,
- Konsantrasyonu arttırmak, hafıza ve zekayı güçlendirmek,
- Kan şekerini düzenlemek ve kanın pıhtılaşmasını engellemek,
- Kanseri önlemek ve vücutta iltihabın artmasının önüne geçmek,
- Kilo vermeye yardımcı olmak, kas kitlelerinin korunmasını sağlamak,
- Cildi yenilemek, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak,
- Kemik yapısını güçlendirmek.
Balık Yağı Nasıl Kullanılır?
Faydaları saymakla bitmeyen balık yağının, vücut için yeteri kadarının besinlerden alınması genellikle çok zordur. Bu nedenle takviye olarak alınan ürünlerin başında gelir.
Balık yağını vücut daima aktif olarak kullandığından yaş, bünye ve ihtiyaçlar göz önünde tutularak nasıl kullanılacağı bilinmelidir. Çocukların erişkinlere göre, kilo problemi yaşayan bir bünyenin ideal kiloya sahip bünyeye göre ve yine hastalık ile mücadele eden vücudun sağlıklı vücuda göre ihtiyacı değişiklik gösterir.
Günlük alınacak miktar bu doğrultuda belirlenir. Sağlıklı bir insan günde 500-1000 miligram almalıdır. Standart dozajın haricinde doktor tavsiyesine göre miktar arttırılabilir.
Balık yağının sıvı, hap, kapsül ve jel şeklinde üretilmiş formları mevcuttur. Yine tercihe göre bu formlardan uygun olan seçilip kullanılır. Örneğin çocuklar için değişik tatlarda üretilmiş, çiğnenebilen jel formlarını kullanmak, çocukların balık yağını daha kolay tüketmesini sağlar.
Balık Yağı Ne Zaman İçilir?
Öncelikle balık yağının kışın vücuda direnç kattığı için sadece kışın içilmesi gerektiği algısının yanlış olduğu bilinmelidir. Bu yüzden balık yağı her mevsim içilmelidir. Yazın ara vermek söz konusu olmamalıdır. Tok karnına ve tek başına içmek yerine diğer besinlerle beraber tüketilmelidir.
Lifli gıdalar balık yağının etkisini azaltacağı için bu besinler yenirken kullanılmamalıdır. Bebek gelişimde de faydası bilimsel olarak kanıtlandığından anne sütü ile birlikte bebeklikten itibaren içilebilir.
Omega-3 İçeren Besinler Hangileridir?
Omega-3 bazı balık ve bitki çeşitlerinde yoğun miktarlarda bulunur. Bu besinler aşağıdaki gibi sıralanır.
- Somon balığı,
- Uskumru balığı,
- Sardalye(sardalya) balığı,
- Ringa balığı,
- Ceviz,
- Kenevir tohumu,
- Soya fasulyesi,
- Semizotu,
- Lahana.