İÇİNDEKİLER

  • Belfıtığı nedir?
  • Belfıtığı neden olur?
  • Belfıtığı kimlerde görülür?
  • Belfıtığı tedavisi nasıl olur?
  • Belfıtığı olmamak için nelere dikkat edilmeli?

Bel Fıtığı Nedir?

Bel bölgesinde bulunan omurların arasında disk denilen özel bir bağ dokusu mevcuttur. Bu bağ dokusu omurları korumak, hareketi kolaylaştırmak ve omurgaya destek sağlamak gibi önemli görevler üstlenir. Bel fıtığı, beldeki omurlar arasındaki disklerin çeşitli sebeplerden ötürü kayması veya yırtılması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Ortaya çıkan bu durumda omurlar içerisindeki doğal pozisyonu değişen diskler bacaklara ve kalçaya yayılan sinirlere baskı uygular. Böylece şiddetli ağrılar ve hareket kabiliyetinde kısıtlama görülür.

 Bel fıtığı belirtileri:

  • Kalça ve bacaklarda ağrı 
  • Bacaklarda güç kaybı ve uyuşma
  • Bel ağrıları
  • Hareket ederken zorlanma
  • İdrar tutamama
  • Kolay yorulma

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığı oluşumunda birçok neden etkilidir. Fazla kilo bel bölgesindeki omurlara baskı oluşturur ve bel fıtığı riskini arttırır. Hareketsiz yaşam tarzı beldeki yardımcı kasları zayıflatarak tüm yükü bel bölgesindeki omurlara yükler. Hareketsiz yaşam ve aşırı kilo bu sebeplerden dolayı bel fıtığına neden olur. Ek olarak omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek, ağır kaldırmak ve yaşlanma ile oluşan deformasyon, yine bel fıtığının en bilinen nedenlerini oluşturur. Riskli meslek gruplarındaki işlerde çalışmak, spor öncesi ısınma hareketlerini yapmamak, spor yaparken yanlış egzersizler yapmak ve bel bölgesine darbe almak diğer etkenlerdir.

Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Genellikle yaşlanmaya bağlı meydana gelen diskler içerisindeki sıvının kaybolması ile bel fıtığı riski arttığından, özellikle orta yaş ve üzeri kişilerde görülür. Fakat yaşlanma önemli bir sebep olduğu gibi, bel fıtığına neden olabilecek diğer faktörleri taşıyan herkeste de rahatsızlığın görülebileceği unutulmamalıdır. Örneğin fazla kiloya sahip olan, hamile olan, sigara içen, masa başı çalışan ve omurgaya baskı oluşturabilecek hareketlerden kaçınmayan kişilerde de sıklıkla bel fıtığı görülebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Hastalığın tedavisi için doktor muayenesi ve doğru tanı çok önemlidir. Gelişen teknoloji sayesinde var olan rahatsızlığın derecesi belirlenir. Hasta şikayetlerinin de giderilmesi için belirlenen derece doğrultusunda farklı tedaviler uygulanır. Başlangıç seviyesinde olan rahatsızlıklar için öncelikle ağrıların azaltılması ve kişinin normal yaşam hareketliliğine kavuşturulması için ilaç tedavisi uygulanır. Gerek görülen önlemler ve tavsiyeler hastaya aktarılarak rahatsızlığın ilerlemesi önlenir. Ağrı ve şikayetleri devam eden hastalar için fizik tedavisi planlanır. Fizik tedavi uzmanı eşliğinde yapılan egzersizler ile hastalık tedavi edilmeye çalışılır. Günlük hayatı olumsuz etkileyecek kadar ileri seviyede rahatsızlığı olan hastalar için ise ameliyat tedavisi en son yöntem olarak karşımıza çıkar. Ameliyat ile bozulan dokular düzeltilir ve hasta sağlığına kazandırılır.

Bel Fıtığı Olmamak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilecek riskleri en aza indirmek, bel fıtığı olmamak için dikkat edilmesi gereken en temel unsurdur. Kilo alımına dikkat edilmeli ve düzenli egzersiz yaparak hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır. Sürekli oturarak çalışılıyor ise sık sık mola verilip yürünmelidir. Ağır kaldırılmamalı, omurgaya baskıyı arttıracak yanlış hareketlerden kaçınılmalı ve spor yaparken doğru egzersizler uygulanmalıdır. Bel bölgesindeki kasları güçlendirmeli, omurga fizyolojisine uygun olmayan hareketler yapılmamalıdır. Bu önerileri ilave olarak yine sigara kullanmamalı, stresten uzak durmalı ve sağlıklı yaşam tarzı benimsenmelidir.