İÇİNDEKİLER
- Glutamin Nedir?
- Glutamin Ne İşe Yarar?
- Glutamin Nasıl Kullanılır?
- Glutamin Bulunan Besinler Hangileridir?
Glutamin Nedir?
Proteinlerin yapı taşlarını bilindiği gibi aminoasitler oluşturur ve glutamin, vücutta sentezlenen ve birçok görevde kullanılan aminoasit çeşitlerinden biridir. Temel olmayıp vücudun üretebildiği glutamat(glutamik asit) nitrojen ile etkileşime girer ve glutamin ortaya çıkar. L-glutamin ve D-glutamin olmak üzere iki farklı glutamin formu bulunur.
L-glutamini vücut için elzemken D-glutamini canlılar için pek önemli değildir. Özellikle iskelet kas dokusu içerisinde üretilen ve depolanan glutamin, vücutta en fazla bulanan aminoasittir. Bağırsaklar, böbrekler ve hücre dokularında pek çok rol üstlenir. Bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bu sebepten bağışıklığın zayıfladığı hastalık, stres, hamilelik ve yoğun antrenman gibi durumlarda glutamin ihtiyacı artar. Glutamin ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda vücutta olumsuz etkilere yol açmaması için takviye olarak alınır.
Glutamin Ne İşe Yarar?
Glutaminin vücutta kullanılan sistem ve organlara göre faydaları değişiklik gösterir. Bağırsaklarda ve bağışıklık sistemi içerisinde maddelerin kana karışmasına, virüs ve bakterilerle savaşmaya, halsizliği gidermeye ve bağırsak emilimini artırmaya yarar. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücut direncini arttırıcı görevdedir.
Böbreklerde asit-baz dengesini düzenler. Fazla amonyağı temizler ve nitrojen taşıyarak hücreler için gereken enerjiyi sağlar. Hücre büyümesine, dokuların temizlenmesine, büyüme hormonu salgılamaya ve kasların beslenmesine yardımcı olur. Kas gelişimini sağlar ve kas kaybını önler. Egzersizler sırasında kas yakılmasını azaltır ve toparlanma sürecini kısaltır.
Spor yapanlarda kas ağrılarını önler ve yorgunluğu giderir. Protein sentezi yaparak kasların protein ihtiyacını karşılar, sindirime fayda sağlar ve bilişsel fonksiyonları destekler. Bu bakımından düzenli spor yapanlar ve vücut geliştirme ile ilgilenenler glutamin takviyesine ihtiyaç duyar.
Ayrıca ameliyat, enfeksiyon ve travma gibi olumsuz etkiler yaratan durumların düzelmesinde de fayda sağlar.
Glutamin Nasıl Kullanılır?
Vücut yeterince glutamin ihtiyacını karşılayamıyorsa, sorunlarla karşılaşmamak için takviye glutamin alınmalıdır. Tercihe ve kullanım kolaylığına göre toz, tablet, sıvı ve kapsül formlarında glutamin takviyeleri bulunur.
Kapsül ve tablet formları yutma problemi çekmeyen kullanıcılar için üretilirken sıvı ve toz formları ise besinlerle kolayca alınabilecek şekildedir.
Yemekle ve yemeksiz kullanılabilir ancak sıcak yiyecek ve içeceklerle birlikte alınmaktan kaçınılmalıdır. Sıcak, glutamini etkileyen bir faktör olduğu için sıcak besinlerle takviye alınması tercih edilmemelidir.
Günlük kullanım miktarı uzman kontrolünde değişebilir. Belirli aralıklarla günde 15-20 gram alınabileceği gibi antrenman önce ve sonrasında 30 grama kadar da ihtiyaca uygun olarak alınabilir.
Egzersiz ve spor yaparken vücutta glutamin kullanımı ve ihtiyacı artacağından dolayı bu günlerde alınan dozaj miktarı da artar. Gün içerisinde belli saatlere bölünmüş şekilde ve antrenman zamanlarına göre glutamin takviyeleri alınmalıdır. Glutamin doğal bir aminoasit çeşidi olduğundan dışarıdan ilave alınması hiçbir yan etki yaratmaz.
Glutamin Bulunan Besinler Hangileridir?
Glutamin aşağıdaki belirli gruptaki besinlerde yüksek oranda bulunur.
- Süt, yoğurt, yumurta gibi hayvansal ürünler
- Kırmızı et, beyaz et
- Lahana, maydanoz, ıspanak
- Somon
- Beyaz pirinç, mısır gibi gıdalar