İÇİNDEKİLER
- Ketojenik Diyet Nedir?
- Ketojenik Diyetler Nasıl Planlanır?
- Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?
- Ketojenik Diyet Listesi Neler İçerir?
Ketojenik Diyet Nedir?
Geçmişte bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olması için uygulanan ketojenik diyet, günümüzde zayıflama amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır.
Ketojenik diyet karbonhidrat alımının çok aza indiği, protein içeren besinlerin kısıtlandığı ve bunların yerine yağ içeren gıdaların besin programının çoğunu oluşturduğu diyet şeklidir.
Sağlıklı beslenme tercih edilirken ve birçok diyet uygulanırken çoğu zaman tüketilmesi yasak olan birçok besin, ketojenik diyette tam tersi olarak tavsiye edilir. Böylece günümüzde en çok dikkat çeken ve popüler olan diyet şeklidir.
Diyetin esas amacı vücutta enerji kaynağı olan ve enerji için ilk yakılan karbonhidratın çok aza indirilmesidir. Karbonhidrat alımı azalınca vücut, ketozis denilen bir şok formatına geçer ve vücutta bulanan yağları yakmaya başlar. İhtiyaç duyulan enerji yağlardan karşılanır. Böylelikle kilo verme süreci başlamış olur.
Karbonhidrat bakımından çok katı olan bu diyeti uygulamak çok zordur ve sağlık açısından bazı olumsuz sonuçlar doğurabilme ihtimali bulunur. Dolayısıyla doktor veya diyetisyen kontrolünde yapılmalı ve uzun süre uygulanmamalıdır.
Ketojenik Diyetler Nasıl Planlanır?
Bu diyeti planlamak için ilk başta kişinin doktora veya diyetisyene başvurması önerilir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra vücudun ihtiyacına ve kişinin tercihine uygun olarak planlanabilir. Bunun dışında kişi bu diyeti kendisi yapacaksa bu diyeti, bazı küçük hesaplamaları bilmelidir.
Yağ alımının protein ve karbonhidrata göre oranı hesaplanır. Karbonhidrat, protein ve yağ oranlarının değişiklik gösterdiği çeşitli ketojenik diyet planları bulunur.
Yağ oranı %75, protein oranı %20 ve karbonhidrat oranı %5 olan ketojenik diyet planlanabilirken yağ oranı %60, protein oranı %35 ve karbonhidrat oranı %5 olan diyet de planlanabilir. Ayrıca beslenme programında protein ve karbonhidrat alımının toplamı yağ alımının toplamına oranlanarak bire iki, bire üç, bire dört gibi hesaplamalar yapılır. Böylece kişinin ihtiyacına göre uygulayabileceği ketojenik diyet planlanmış olur.
Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?
Ketojenik diyet vücuda faydaları ile bazı hastalıklara iyi gelirken kilo vermeye de yardımcı olur. Ancak dengeli beslenme ile vücut için gereken karbonhidrat, protein ve yağlar yeterince alınırken, ketojenik diyet ile vücut için alışılmadık bir düzene geçilir. Bu sebepten ötürü vücut için bazı riskler içerebilir.
Yüksek yağ içeren besinler tüketildiği için kalp-damar rahatsızlıklarına, karaciğer yetmezliği gibi olumsuz sonuçlara yol açabilme riski vardır. Ayrıca lifli gıdalar tüketilmediği için kabızlığa, metabolizmanın yavaşlamasına, kalp ritim bozukluğuna ve beynin ihtiyacı olan glikoz alımının azalmasıyla beyin fonksiyonlarında sorunlara yol açabilir.
Ketojenik Diyet Listesi Neler İçerir?
Ketojenik diyet planlanırken yapılacak diyet listesi çok önemlidir. Nelerin yenilmesi nelerin yenilmemesi gerektiğini şöyle sıralayabiliriz.
Yenilmesi Gerekenler
- Tereyağı,
- Hindistancevizi yağı, ceviz yağı vb. sağlıklı yağlar,
- Fındık, fıstık, ceviz vb. kuruyemişler,
- Kaşar peyniri, krema, kaymak gibi bol yağlı süt ürünleri,
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Kırmızı et,
- Yumurta.
Yenilmemesi Gerekenler
- Ekmek, buğday ürünler,
- Tam tahıllı ürünler,
- Muz, elma, kavun, karpuz
- Patates, baklagiller,
- Pirinç, yulaf.