Bir istatistiğe göre, kilo almanın yolları için yazılanların %35-%40 civarında olduğunu okuduğumuzda, bu konuya bir el atmamız gerektiğini düşündük.                                                                   

‘’Tabağını yemekle tepeleme doldur ve onu bitir.’’ , ‘’Bol bol fast food ye kilo alırsın.’’ , ‘’ Günde bir paket bebe büsküvisi bitir, bak gör nasıl kilo alıyorsun.’’ Gibi lafları, kilo almaya çalışanlar olarak çok kez duymuşuzdur. Siz bu söylenenleri hafızanızdan silin ve kemerinizi bağlayın. Şimdi size kilo almanız için gereken herşeyi açıklayacağız.

Yiyorum Yiyorum Ama Kilo Alamıyorum 🙁

Kilo almanın yollarını arayanlar olarak, hepimiz midemizin kapasitesini sonuna kadar doldurmaya çalıştığımız zamanlar olmuştur. Hangimiz 2 tabak makarnayı bitirmeye çalışmadık ki? Yeri geldi Google’a kilo aldırıcı ilaçlar arattık, yeri geldi spor salonuna yazıldık ve sadece spor ile mucizevi bir şekilde kilo almayı bekledik. Artık bunlar geride kaldı, kilo alabilmemiz için bize gereken 3 araç yeterli. Bunlar istikrar, kararlılık ve süreklilik.

Fizyolojik veya Beslenme Davranışı Bozukluğu Sebebi ile Kilo Alamama Problemi

Fizyolojik olarak kilo almanızı engelleyecek iki çeşit hastalık bulunur. Çevrenizde ‘’troid bezlerim yavaş çalıştığı için kilo veremiyorum’’ diyen birkaç kişi mutlaka duymuşsunuzdur.  Aynı şekilde troid bezlerinin hızlı çalışması sonucu, troid hormonlarının fazla salgılanmasından dolayı kilo alamama problemi olur. Bir diğeri de bağırsak paraziti olup, sizin kilo almanızı engelleyecek diğer rahatsızlıklardandır. Eğer bu problemlerden herhangi birinden şüpheleniyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.                                                                                                                   

Bunların dışında, iştah problemi yaşıyorsanız, sinirlendiğinizde, üzgün olduğunuzda yemek yiyemiyor veya bütün gün yoğun çalışıp akşam biraz beslendiğinizde size yeterli geliyorsa, sizde beslenme davranışı bozukluğu bulunabilir. Bu problem içinse bir psikiyatriye başvurmanızda fayda var.

Başlamadan Önce Bilmemiz Gereken En Önemli Noktalar

Başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli nokta, tatlı ve yağlı (sağlıksız) besinler yiyerek kilo almaya çalışmak sizi istediğiniz forma yakınlaştırmayacaktır. Aksine çeşitli hastalıklarla uğraşmanızı sağlayacaktır. Kilo almak için bol yağlı, bol şekerli gıdalarla beslenirseniz elde edeceğiniz tek şey muazzam bir yağ dokusunun yanında diyabet rahatsızlığı olacaktır.

Hazırsanız başlayalım..

1. 2-3 Öğün Değil 5-6 Öğün Yiyin

Günde 2-3 öğün yiyerek bu işi çözemeyeceğinizi şu zamana kadar anladığınızı düşünüyoruz. Hepimizin yaptığı temel hatalardan biridir bu. Eğer kilo almak istiyorsanız, 5-6 öğün arasında beslenmeniz gerekiyor. Bunlar 3-4 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde olabilir. Ayrıca öğün aralığını 2-3 saat civarında tutabilirsiniz.

2. Kilo Almak için Diyetinizi Antrenmanla Destekleyin

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, antrenman ve beslenme birbirleriyle kardeş gibiler. İkisinden birisi olmazsa olmaz. Sağlıklı ve orantılı kilo almak istiyorsanız antrenman şart. Spor salonuna gidecek vaktiniz yoksa  ‘’Evde Fitness Programı‘’ yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Protein Bu İşte Senin Ortağın

Protein kilo almada ve kas kütlenizi arttırmanızda olmazsa olmazlardandır. Kas ve kemik gelişimini desteklemesinin yanında kan şekerinin dengelenmesi, yorgunluğun azalmasına kadar bir çok etkisi vardır. Antrenmanlarınızdan sonra kas kütlenizi arttırmanız için, 1- 1.5 saat içerisinde protein almanız gerekir. Aksi taktirde kas kaybı yaşamanız mümkün. Kilo almak için protein ihtiyacınızı balıklardan, beyaz, kırmızı etlerden, yumurta ve süt ürünlerinden temin edebilirsiniz. Eğer vejetaryenseniz, baklagillerden protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

4. Su İçerek Kilo Alımını Hızlandır

Su hem kilo almada hem kilo vermede olmazsa olmazlardandır. Bu noktada kilo alma kısmı bizi ilgilendirdiği için, su içmenin en önemli yararı, aldığımız besinlerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olması ve midemizin kapasitesini arttırması. Bu rada dikkat etmemiz gereken tek durum, aşırı su alımı su zehirlenmesine sebep olabilir. Kilonuza ve havanın sıcaklık derecesine bağlı olarak günde 1.5-3 lt arası su içmeniz sizin yararınıza olacaktır.

5. Kuruyemişleri Asla Hafife Alma

Bu işte kuruyemişlerin yerleri her zaman en üst sırada. Örneğin 100 gr. Cevizde yaklaşık 656 Kalori bulunur. İçerisinde protein, lif, mineral ve yararlı yağlarda fazlaca vardır. Aşırıya kaçmamak şartıyla ara öğünlerinizde kuruyemiş tüketmenizi tavsiye ederiz. Aynı şekilde günümüzde fıstık ezmesi de sporcular ve kilo almak isteyen kişiler için çokça tercih edilir. Lif açısından zengin olup, içerisinde protein ve yararlı yağlarda barındırır.

6. Basit Ve Kompleks Karbonhidratların Farkı

Karbonhidratlar basit ve kompleks olarak iki gruba ayrılır.Genel olarak anlatmak gerekirse, kompleks karbonhidratları öğünlerinizde daha çok bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır. Kompleks karbonhidratların vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olup,  sindirimi uzun sürmesi sebebiyle size uzun süre antrenmanlarınızda veya günlük aktivitelerinizde enerji verir. Tahıllar, makarnalar, baklagiller bunlara örnek olarak verilebilir.

7. Yağlar Seni Bir Adım Öteye Taşıyacak

Protein ve karbonhidratları anlattık. Sıra aralarında en çok kaloriye sahip yağ besinine geldi. 1 gr. protein ve karbonhidrat 4 kalori barındırırken. 1 gr. yağ 9 kalori barındırır. Yani yağ, kilo alma diyetlerinizde olmazsa olmazlarındandır. Burada dikkat etmemiz gereken, yağ tercihlerimizi yararlı yağlardan kullanmalıyız. Bunlar, kuruyemişler, avokado, balık yağı (omega 3) gibi.

Kilo almak sanıldığı gibi zor olan bir şey değil. Sağlık probleminiz yoksa hızlı metabolizmaya sahip olsanız bile kilo almanın yolları olan bu 7 altın kuralı uyguladığınız taktirde bu sorunu çok rahat çözeceksiniz.

Bu konular hakkında sorularınız olursa, aşağıdaki yorum kısmına yazabilir veya [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Hepinize bol temiz kalorili günler diliyoruz.