İÇİNDEKİLER

  • Magnezyum Nedir?
  • Magnezyum Ne İşe Yarar?
  • Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
  • Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Magnezyum Nedir?

Magnezyum, toprak alkali metaller grubunda yer alan atom numarası 12 ve atom ağırlığı 24.32 olan gümüş renkli bir mineraldir. İnsan vücudunda üretilemeyen magnezyum gıda yoluyla vücuda alınır. Ortalama olarak vücutta 25 gram kadardır ve oran olarak %60’ı kemiklerde, %39’u yumuşak doku ve kaslarda, %1’i ise kanda bulunur.

Birçok işlevde görev alan magnezyum, vücutta en yaygın bulunan dördüncü mineraldir. Bu işlevlerin yerine getirilebilmesi için magnezyumun sürekli vücuda alınması şarttır. Besinlerle yeterince alınamazsa, sağlık sorunları meydana gelmemesi için takviye olarak
alınması gerekir.

Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyum vücut ve özellikle beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Kemik, kas ve dış yapısını güçlendirir. Protein sentezlenmesinde ve hücre bölünmesinde katkı sağlar. Enerji üretimi ile hücrelere potasyum ve kalsiyumun taşınması görevlerini üstlenir.

Glikoz ve karbonhidrat metabolizmasının çalışmasında aktif olduğundan diyabet gibi hastalıkları önler. Birçok enzimin düzenli çalışmasında, sinirler arasında iletimin sağlanmasında, hormonların ve hücre zarının
fonksiyonlarının düzgün bir şekilde gerçekleşmesinde yine etkin rol oynar.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücutta bu kadar fayda sağlayan magnezyumun eksikliği de birçok sağlık problemini beraberinde getirir. Eksiklik derecesine göre farklılık gösterse de genel olarak şu belirtiler ortaya çıkar;

  • İştahsızlık, halsizlik ve aşırı yorgunluk,
  • Uykusuzluk,
  • Baş ağrıları,
  • Kas krampları,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Saç dökülmesi,
  • Çarpıntı ve ritim bozukluğu,
  • Huzursuz bacak sendromu,
  • Yüksek tansiyon,
  • Kronik kabızlık,
  • Yüksek tansiyon,
  • Tırnak kırılması.

Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Magnezyum bakımından yüksek olan besinler ise aşağıdaki gibidir.

  • Nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller
  • Bitter çikolata
  • Somon, uskumru, karides vb. deniz ürünleri
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Hindistan cevizi
  • Tam tahıllar
  • Avokado
  • Kuruyemişler