Bu yazımızda protein tozu ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulabilirsiniz.

İnsan vücudu için gerekli en temel yapı taşlarından biri proteinlerdir. Birçok besin ile vücudumuza aldığımız proteinler hücre, kas ve kemik gelişimi için önemli olan temel ihtiyaçlarımızdandır.

Günümüzde yeteri kadar tüketilmeyen veya alınamayan vücut için gerekli  protein, vitamin, mineral ve amino asitler takviye olarak alınmaya başlamıştır. Çeşitli yollarla elde edilen bu ürünlere supplementler adı verilmektedir. En popüler olup, en çok tercih edilen supplementler ise protein tozlarıdır. Peki bu kadar rağbet gören bu ürünler nedir?, nasıl elde edilir? ve faydaları nelerdir? Gelin beraber yakından inceleyelim.

İÇİNDEKİLER;

  • Protein Tozu Nedir?
  • Protein Tozları Nasıl Elde Edilir?
  • Protein Tozunun Yararları Nelerdir?
  • Protein Tozu Ne işe Yarar?
  • Protein Tozu Ne Zaman Ve Nasıl Kullanılır ?
  • Protein Tozu Zararlı mı?

Protein Tozu Nedir?

Özellikle spor ve egzersiz ile uğraşanlar için üretilen gıda takviyesi niteliğindeki ürünler son yıllarda çokça karşımıza çıkmaktadır. Protein tozları olarak bilinen bu ürünler, vücudumuz özellikle de kaslarımız için ilave protein sağlamaktadır. Yaşayış tarzımız, yeme içme alışkanlıklarımız, yemek tercihlerimiz vücudumuz için gerekli olan protein değerlerini tam olarak alamamamıza neden olmaktadır. Spor ve egzersiz ile uğraştığımız da ise az olan protein değerleri kas kayıplarına ve hedeflediğimiz vücut şeklini almamıza neden olmaktadır. Ek besin olarak alınan protein tozları kaslar için gerekli proteini yeterince sağlamaktadır. Bu nedenle protein tozları son zamanlarda en çok tercih edilen ürünlerden olmuştur. Spor yapanlar için genelde tercih edildiği düşünülse de diğer faydaları için de kullanılmaktadır.

Protein Tozları Nasıl Elde Edilir?

Farklı çeşitleri bulunan protein tozları, peynir altı suyu, soya fasulyesi, yumurta ve etten üretilmektedir. Tercihlere uygun olabilmesi için protein tozları vejeteryan ve hatta veganlar için bile için çeşitlendirilmiştir. En çok bilinen ve tercih edilen protein tozları peynir altı suyundan elde edilmektedir. Işıl işlem gören ve çeşitli filtrelemelerden geçen peynir altı suyu, yağ şeker ve tuzdan arındırılır.

Whey ve kazein olarak bilinen bu protein tozları emilim hızlarına göre ayrılmaktadır. Whey protein tozu takviye gıda için başlangıçta ilk tercih edilen ürünlerdendir. Antrenman öncesinde belli bir zamanda ve antrenman sonrasında kana karışma hızı çok yüksek olduğundan kaslara gereken protein ihtiyacını sağlamaktadır. Kazein protein tozu ise yüksek kalitede bir gıda takviyesi olup kana karışma hızı whey proteine oranla 6 – 7 saat daha yavaştır. Bu nedenle, kazein protein tozunun yatmadan önce kullanımı yaygındır.

Protein Tozunun Yararları Nelerdir?

Protein tozlarının en önemli yararı ve amacı unutulmamalıdır ki vücudumuz için eksik kalan protein ihtiyacını karşılamak ve tamamlamaktır. İlave besin takviyesi olarak alınan protein tozları özellikle spor ile uğraşan, düzenli antrenman yapan kişilerde kaslar için gerekmektedir.

Genel olarak proteinler gibi bu ürünler de kas kaybını önlemek, kasları onararak eski sağlıklı hallerine geri getirmekte ve hatta kemikleri güçlendirerek spor yapanları rahatlatmaktadır. Bunların dışında, kas kilonuzu arttırmaya yardımcı olduğundan dolayı, dolaylı yoldan yağ yakımına da etkisi vardır. Çünkü vücudumuz ne kadar kas kazanırsa o kadar hızlı bir metabolizmaya sahip olacaktır. Ayırca içerisindeki , iştah kesici peptitler sayesinde diyetinizin daha kolay geçmesini sağlar.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Protein tozlarının spor ile ilgilenen kişiler için ne işe yaradığından ve faydalarından sürekli bahsedilmektedir. Peki sporla alakalı kısımlar hariç bu ek gıdaların vücudumuza başka ne gibi yararları bulunmaktadır?  Belirttiğimiz kaslarla ilgili yararların dışında ek gıda özelliği bakımında protein tozları, protein ihtiyacını hızlı, pratik ve daha az maliyetle karşılaması, vejetaryen ve veganlar için kaliteli bir protein ilavesi olması, kas kazanımının yanında, bağışıklığı artırmak ve metabolizmayı hızlandırması gibi faydaları da bulunmaktadır.

Protein Tozu Ne Zaman Ve Nasıl Kullanılır?

Ek besin olarak alınan protein tozlarının vücudumuz için gerekli takviyeyi yapmaları için ne zaman ve nasıl kullandığımız da önem taşımaktadır. Kullandığımız bu ürünlerden en üst düzeyde fayda sağlamamız için doğru zamanlarda kullanmayı bilmeliyiz. Yaptığımız spor ve egzersizlere, öğünlerimize ve spor alışkanlıklarımıza göre protein tozunun kullanımı ve zamanı değişiklik göstermektedir. Biz yinede genel kullanımını buraya yazalım.

Whey protein

Antrenman öncesi; size güç vermesi ve kas kaybını önlemek için, antrenmandan 1,5-2 saat önce, 1 ölçek olarak tüketebilirsiniz.

Antrenman sonrası; kaslarımızı antrenmanda yıprattıktan sonra, onarımı ve gelişimi için 1 saat içinde, kiloya bağlı 1-2 ölçek kullanılması tavsiye edilir.

Sabah kahvaltısından önce: antrenmanın ertesi günü, yaklaşık 8 saat uykudan sonra vücudumuz tekrardan proteine ihtiyaç duyacaktır. Bu sebepten, kasları beslemek için tercih edilebilir. Ayrıca yağ yakımı için sabah kardiyoları yapıyorsanız, kardiyo yapmadan önce kas kaybını önlemek için, kardiyodan 30 dakika önce tüketebilirsiniz. 

Kazein protein

Yatmadan önce: Bu proteinin sindirimi diğer proteinlere oranla daha uzun sürdüğü için, genel olarak yatmadan önce kullanılır. İsteğe bağlı olarak, antrenmanlardan 2 saat öncesinde kullanımı da olabilir.

Protein Tozu Zararlı mı?

Doğada besin olarak tükettiğimiz diğer besin kaynakları gibi protein tozları da aşırı dozda kullanımı sağlığımıza olumsuz etkiler oluşturur. Bu yüzden protein tozları gibi tüm ek gıdalar aşırı dozda kullanılmamalıdır. Her şeyde olduğu gibi, protein tozunun fazla kullanımında böbreklerde problem yaratabilir. Fazla protein tüketimi, böbrekleri aşırı süzmeye bağlı ve sonrasında gelişen protein kaçağı sonucunda, böbreklerde işlev bozukluğuna sebebiyet verebilir.

Bu yazımızında sonuna geldik.

Konu ile ilgili sormak veya belirtmek istediğiniz noktalar olursa, aşağıda bulunan yorum kısmına yazabilir veya Instagram adresimizden (@shapeyoutr) bize mesaj gönderebilirsiniz.

Sporla kalın. 🙂


KAYNAKLAR

https://tr.wikipedia.org/wiki/Protein_tozu